Kulladals kärr vid Fågeltofta

Del av den norra sidan av kärret under försommaren.

Platsen saknar namn på kartor men en del källor kallar det för Kulladals kärr. Andra refererar till området som Fågeltoftakärret eller helt enkelt ”kärret vid Fågeltofta”. Området består huvudsakligen av öppen och betad hagmark i ett böljande och inbjudande landskap. I den norra delen tar prunkande torrängsbackar vid och från dessa har man fin utsikt över den största av de tre våtmarkerna.

Kärret ligger alldeles intill väg 19 mellan Tomelilla och Brösarp, strax norr om Skåne-Tranås. Det har inte rapporterats många arter därifrån, men det beror rimligen endast på få besök, för bland de arter som faktiskt rapporterats härifrån finner vi flera mycket intressanta sådana.

Kärrets karaktär har dock sedan början av 2000-talet gradvis förändrats, så det kan vara så att en del av arterna som observerades under 2010-talet inte längre finns kvar. För att konstatera detta krävs besök under maj och juni och det har undertecknad inte gjort på några år nu. Det som förändrats är vattenståndet vilket kan variera stort, men tidigare år har där häckat en del våtmarksfåglar vilket de knappast kunnat göra de senaste åren. Kärret har då helt torkat ut och detta kan påverka en del av trollsländefaunan negativt medan det gynnar andra.

Hane klarblå mosaikslända i kärret i augusti 2021.

Under maj och juni har trevliga arter som griptångsflickslända Coenagrion armatum och mindre kustflickslända Ischnura pumilio setts. Dessa kan vara fåtaliga och kan kräva lite ansträngning för att hittas. Både spjut- och månflickslända Coenagrion hastulatum & C. lunulatum finns där vilket ger chans till goda jämförelser.

Kraftig smaragdflickslända Lestes dryas är mycket talrik och ses i kärret från och med juni. Pudrad smaragdflickslända Lestes sponsa och även mindre smaragdflickslända Lestes virens har observerats vilket borgar för goda jämförelser arterna emellan. Längre fram på säsongen och särskilt från andra halvan av juli och i augusti är blodröd ängstrollslända S. sanguineum talrik och bland dem kan enstaka gulfläckade ängstrollsländor Sympetrum flaveolum ses. Under 2021 hittades en population klarblå mosaikslända Aeshna affinis med revirhållande hanar samt det (då) blott tredje fyndet i landet av en äggläggande hona. Året därpå sågs arten åter i området. Arterna nämnda i detta stycke tillhör de som gynnas av att våtmarken torkar ut.

Kärret har varit näst intill helt uttorkat åtminstone i augusti 2019-2021. Vy från nordväst.

Övriga arter som setts är ljus lyrflickslända Coenagrion puella, mörk lyrflickslända Coenagrion pulchellum, tidig mosaikslända Brachytron pratense, blå kejsartrollslända Anax imperator, guldtrollslända Cordulia aenea, bred trollslända Libellula depressa, fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata och svart ängstrollslända Sympetrum danae.

Ytterligare två, mindre våtmarker finns i samma hagmark men dessa är helt skuggade av träd och av helt annan karaktär.

Besökstips
I närbelägna Skåne-Tranås finns ett franskt café, vandrarhem, lyxrestaurang och en chokladfabrik.

Vägbeskrivning
Kärret ligger alldeles intill väg 19 mellan Tomelilla och Brösarp, strax norr om Skåne-Tranås. Parkerar gör man i en skyltad P-ficka på den västra sidan (södergående körriktning). Kollektivt kan man ta buss, då SkåneExpressen 4 stannar i Fågeltofta och därifrån är det inte långt att gå. Man måste ta sig över eller under ett staket, och stövlar rekommenderas då man får bäst utbyte av kärret genom att gå ut i det. Annars är det lättillgängligt, och fika intar man förslagsvis på den lilla åsen alldeles norr om kärret.

Tänk på/notera
Kor betar här under delar av året så ta inte med dig hund. Det kan hända att vadarfåglar rastar vid lågvatten och våtmarksfåglar häckar vid högvatten.

/Magnus Billqvist

Kärret i maj månad från söder.