Större klubbtrollslända

Gomphus flavipes (Charpentier, 1825) D: Asiatische Keiljungfer Dk: Gulbenet Flodguldsmed FIN: Idänjokikorento GB: River Clubtail N: –

Belgrad, Serbien juli 2012. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Större klubbtrollslända har inte observerats i Norden, men fynd är inte helt oväntade. Som närmast finns den i norra delarna av Tyskland och i Estland. Den föredrar breda, stora, långsamt rinnande vattendrag i Europa av en typ som det finns få av i Norden. Det utesluter inte att den kan dyka upp eftersom vagranter åtminstone i teorin kan hittas i andra miljöer. Inte minst längs de jylländska vattendragen i Danmark finns lämpliga miljöer. På en del håll finns den även i större sjöar, och då främst i lugna, skyddade vikar med sandiga bottnar. Första fyndet i Finland gjordes 2014.

Ännu en ny art för Finland.

De andra bubblarna
Västlig trädflickslända Chalcolestes viridis