Vandrande smaragdflickslända

Hona, Ottenby, Öl, 2011. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Lestes barbarus (Fabricius, 1798)
D: Südliche Binsenjungfer Dk: Sydlig Kobbervandnymfe FIN: Kalveakeijukorento GB: Migrant Spreadwing N: – (äldre svenskt namn: långväga smaragdflickslända)

Vandrande smaragdflickslända föredrar små, varma, grunda, solexponerade vattensamlingar som torkar ut under säsongen. Kustnära vattenfyllda sänkor mellan sanddyner eller grunda laguner och översvämningar på strandängar är exempel.

Hane, Frankrike, 2014. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Vandrande smaragdflickslända har utvidgat sitt utbredningsområde norrut under de senaste decennierna. Fram till 2011 var den endast observerad i Norden på Kullaberg i Skåne (1963) och tre gånger i Danmark (1933, 2005, 2010).

I slutet av juni 2011 fångades några individer på Ottenby fågelstation. Under veckorna som följde fortsatte arten att ses i området och detta, tillsammans med de lagunlika vatten som finns alldeles intill, är skäl att misstänka att Ottenbyfynden snarare var resultatet av lyckad reproduktion än vandrande exemplar som anlänt samma år 2011.

Fenologi 2010-2015. Data från Artportalen.

Sedan 2011 finns inga observationer av arten. Exemplaret från 1963 finns i Lunds universitets samlingar.

Under 2015 hittades en population i Danmark, på Langeland.

Samtliga observationer på Artportalen av vandrande smaragdflickslända.
– Åter i Sverige: vandrande smaragdflickslända Lestes barbarus.