Kjells damm utanför Sösdala i Skåne är en skapad våtmark som är mycket art- och individrik såväl som lättillgänglig. Trots att den inte är välbesökt eller regelrätt inventerad har det rapporterats 33 arter trollsländor och det är ganska enkelt att under första delen av säsongen se ett tjugotal arter.
Bland trollsländeskådare i Skåne är Kjells damm nog mest känd för sin stora population av månflickslända (Coenagrion lunulatum) som under en period på våren här är den vanligaste av de ”blå flicksländorna”. Arten är inte särskilt vanlig i Skåne men kan här ses i hundratal tillsammans med alla de vanligare arterna i släktet. Den som är uppmärksam och har lite tur kan också se griptångsflickslända (Coenagrion armatum) som dock enbart verkar vara fåtalig här. Vinterflickslända (Sympecma fusca) ses vissa år i goda antal och andra fåtaligt. Under sensommaren ses gott om mindre smaragdflicksländor (Lestes virens) tillsammans med den vanligare pudrade släktingen (L. sponsa).
Tre kärrtrollsländor kan ses vid dammen varav citronfläckad (Leucorrhinia pectoralis) är den talrikaste. Nordisk (Leucorrhinia rubicunda) och pudrad (Leucorrhinia albifrons) ses mer fåtaligt. Andra arter att hålla utkik efter under vår och försommar är kilfläckslända (Aeshna isoceles) och förstås hela knippet av vanligare arter som blå kejsartrollslända (Anax imperator) och tidig mosaikslända (Brachytron pratense). Tillfälligt har vandrande ängstrollslända (Sympetrum fonscolombii) setts.
Få sommar och höstbesök har i skrivande stund gjorts vid dammen men bland arter som kan ses då kan nämnas metalltrollslända (Somatochlora metallica) och nästan hela knippet av ängstrollsländor som blodröd (Sympetrum sanguineum), större (S. striolatum) och tegelröd (S. vulgatum). Även svart ängstrollslända ses ibland (S. danae).
Besökstips och att tänka på
Markerna runt dammen betas av får så ta inte med dig hund. Dammkanterna är ganska branta och dammen djup så man kan vanligen inte gå ut i vattnet (vid lågvatten är det ibland möjligt på några platser). Notera hur solen står och från var vinden blåser och välj därefter om med- eller moturs blir bäst att gå runt. Vandra sedan runt dammen i sakta mak. Missa inte att även titta längs med solbelysta kantzoner och i glesa vegetationsbestånd en bit från vattnet.
Hitta dit
Med cykel eller bil
Dammen är lättillgänglig om man har bil eller cykel. Från väg 23 vid Sösdala tar man av mot Häglinge på Länsmansvägen och kör i ca 550 m tills en grusväg går in till höger mittemot en skjutbana. Följ grusvägen till platsen som är markerad på kartan på denna sida. Parkera intill två små byggnader som ser ut som någon form av transformatorstationer (den ena ligger runt ett hörn och kanske inte ses från vägen). Gå på skogsvägen enligt den prickade linjen på kartbilden.
Till fots
Närmaste kollektiva anslutning är Pågatågsstationen i Sösdala. Därifrån är det 2,5 km att gå, följ samma vägbeskrivning som ovan. Dammen med omgivningar kan också ses via denna kartlänk.