Kalender

maj
25
lör
Trollsländekurs i Varberg @ Naturum Getterön
maj 25 – maj 26 heldag

I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg bjuder vi in till en tvådagars kurs. Förutom artbestämning, ekologi med mera blir det både teori och praktik och ett visst fokus på hur man inventerar trollsländor. Inga förkunskaper krävs. Efter kursen har du chansen att vara med när kommunen ska inventeras. Kursen är gratis.

En av dagarna är vi ute, om vädret är så bra att trollsländorna flyger.
Plats: VOF-huset bakom Naturum på Getterön.

Föranmälan senast 13 maj 2019 till: Anna Stenström 0707-81 92 12
eller styvstarr@gmail.com.

jun
8
lör
Trollsländekurs i Stockholm @ Tyresö naturskola
jun 8 – jun 9 heldag

Kurs för såväl nybörjare som lite mer erfarna. Vill du lära dig mer om trollsländor? Trollsländeföreningen och Stockholms Entomologiska Förening arrangerar en kurs i Stockholm för alla som är intresserade av trollsländor. Vi får besök av Magnus Billqvist som kommer att guida oss till nya kunskaper om dessa fascinerande djur. Det blir teoretiska pass inomhus varvade med exkursioner utomhus. Vi kommer att håva in och visa upp vuxna trollsländor men också de vattenlevande larverna.

Inga förkunskaper krävs, kursen riktar sig till såväl nybörjare som till de med lite mer förkunskaper. Vi kommer att samla in allas önskemål i förväg och justera innehållet efter vad ni vill att vi ska ägna oss åt.

Antal platser: max 15 personer. Personer under 25 år har förtur till 5 av platserna.

Plats: Första dagen kommer vi att vara på Tyresö naturskola (i prästgården i Alby naturreservat). Där kan vi köra teorilektioner inomhus, och vi kan besöka dammar och vatten i närheten och håva efter larver. Andra dagen åker vi till Järvafältet norr om stan, där utgår vi från Ravalen och våtmarkerna söder om sjön. Eventuellt hinner vi även besöka Norra delen av Säbysjön. Eventuellt kastar vi om schemat beroende på vädret.

Transport: Det kommer att gå att ta sig med kommunala färdmedel till alla platser.

Anmälan: Senast 31 maj, till Jonas Myrenås, jonas@myrenas.se eller 070-717 04 14

Kostnad: 50:- gratis för alla under 25 år. Betala vid anmälan; Swish till Jonas Myrenås 070-717 04 14 (eller maila jonas@myrenas.se för alternativ)

Vilka är vi?
Magnus Billqvist är författaren till Svenska Trollsländeguiden och ordförande i Trollsländeföreningen. Han har ett djupt engagemang i allt som har med trollsländor att göra och arbetar även för Skåneavdelningen av Naturskyddsföreningen.

Jonas Myrenås och Bianca Billing är boende i Sollentuna respektive Farsta och har tillsammans med lite annat folk dragit igång en lokalavdelning för Trollsländeföreningen i Stockholm.

Stockholms entomologiska förening samlar alla insektsintresserade människor i Stockholmstrakten, www.ento.se

Trollsländeföreningen är en landstäckande förening för alla som är intresserade av trollsländor, www.trollslandeforeningen.se

Starrmosaikslända. Foto: Jonas Myrenås.

jun
27
tor
Sommarläger 2019 @ Västsverige
jun 27 – jun 30 heldag

Del av deltagarna under förra årets sommarläger i Närke.

Välkomna på årets sommarläger!
Efter flera framförda önskemål och med anledning av kommande  inventering av Varbergs kommun, tar årets läger plats i gränstrakterna där Halland, Småland och Västergötland möts.

Var vi utgår från återkommer vi till, men då lägret denna gång sker i samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg lär det bli i den trakten.

Alla är välkomna, oavsett kunskapsnivå. Det är gratis att delta för alla som är med på dagarna. Man behöver inte boka eller anmäla närvaro, det är bara att dyka upp. Det kan dock vara bra att anmäla sig ändå, då vi dagligen bestämmer vilka platser vi ska besöka.

Vi planerar att boka gemensamt boende, i vanlig ordning hoppas vi där kunna erbjuda plats även för tält och husbil. Följ denna sida för aktuell info om detta då vi uppdaterar så fort vi kan.

Vi samlas varje morgon och delar in oss i grupper och spenderar dagarna så mycket ute som möjligt, och försöker se så många arter som möjligt i olika typer av miljöer. Vi kommer att vara i en del av Sverige som än så länge är ganska dåligt undersökt vad gäller trollsländor, så förutom att vi träffas och får nya vänner, lär vi oss inte bara om hur man känner igen och hittar olika trollsländor, utan vi bidrar också direkt till att mer kunskap om den regionala trollsländefaunan kommer fram. På kvällarna minglar vi, tittar på bilder, grillar, badar, med mera.

Bred kärrtrollslända under förra årets sommarläger.