Kalender

Maj
5
lör
Årsmöte i Linköping @ Bergqvists rum, Fontänen, Linköping
Maj 5 heldag

Den 5 maj är det dags för föreningens årsmöte, denna gång har turen kommit till Östergötland. I vanlig ordning blir det kringaktiviteter. Dessa planeras för närvarande och är delvis väderberoende, så vi ber att få återkomma om dessa samt exakta hålltider. Då vi kommer att bjuda på fika och Bergqvists rum vi ska hålla hus i inte är jättestort vill vi att ni meddelar om ni kommer. Gör så till Magnus.

Vinterflickslända, Sölve grustag, Bl. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Har du larvhudar du vill ha hjälp med så ta med dessa. Det blir också i vanlig ordning försäljning av böcker, dekaler, smycken med mera.

Två föredrag är klara:
– Biogeografisk uppföljning av Sveriges trollsländor: Tommy Karlsson. Hur ser läget ut för våra hotade arter, var har de eftersökts osv.
– Exotiska trollsländor från resor till Australien, Marocko, Turkiet, m fl: Magnus Billqvist. Vi får se exempel på spektakulära arter från ett knippe länder, varav några arter är sådana som hittats i samband med handel av akvarieväxter även på våra breddgrader.

Vi börjar med att besöka Rosenkällasjön för att leta efter vinterflickslända. Se mer om området här.

På kvällen samlas de som vill och äter middag till självkostnadspris ihop på trevlig lokal. I övrigt är arrangemanget gratis.

Alla handlingar till årsmötet kommer att finnas tillgängliga på hemsidan.

Varmt välkomna till Linköping!

Maj
26
lör
Försommarens trollsländor @ Närke
Maj 26 kl. 10:00 – Maj 27 kl. 16:00

Närkes Insektsförening spanar efter försommarens trollsländor i hemlig atlasruta. Exakt tid och plats bestäms några dagar innan, beroende på väder. Kolla hemsidan. Ledare: Per Karlsson Linderum.

Röd flickslända. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Maj
27
sön
Trollsländor vid Store Mosse @ Naturum, Store Mosse Nationalpark
Maj 27 heldag

Denna dag håller Trollsländeföreningen både föredrag och guidning vid Store Mosse. Vi återkommer med mer information om tidpunkter.

Jun
3
sön
Trollsländor i Bäckaslövs våtmark @ Samling vid Biparadiset, Växjö
Jun 3 kl. 10:00 – 13:00

Ingela Gustafsson från Trollsländeföreningen visar trollsländor i området kring biparadiset utanför Växjö. Vi samlas vid Biparadiset och vandrar tillsammans genom Bäckaslövs våtmark och lär oss mer om de trollsländor som finns i området. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs. Praktisk information: Medtag fika och gärna håv eller kikare/kamera.

Jun
16
lör
Mission Fulva @ Närke
Jun 16 kl. 10:00 – Jun 17 kl. 16:00

Häng med Närkes Insektsförening för att försöka hitta Närkes första spetsfläckade trollslända Libellula fulva. Arten finns i flera av våra angränsande landskap. Vi gör en riktad satsning denna helg. Exakt tid och plats bestäms några dagar innan, beroende på väder. Kolla hemsidan. Ledare: Per Karlsson Linderum.

Hane. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Jun
28
tor
Sommarläger i Närke @ Närke
Jun 28 – Jul 1 heldag

Föreningens tredje sommarläger tar plats i Närke 28/6-1/7. Alla är välkomna, oavsett kunskapsnivå. Alla tider är i dagsläget preliminära, men vi samlas varje dag för att gemensamt eller i flera grupper samåka. Sommarlägret arrangeras tillsammans med Närkes Insektsförening.

Pudrad kärrtrollslända. Foto: Per Karlsson Linderum / Trollsländeföreningen.

Det är gratis att delta för alla som är med på dagarna. Man behöver inte boka eller anmäla närvaro, det är bara att dyka upp. Det kan dock vara bra att anmäla sig ändå, då vi dagligen bestämmer vilka platser vi ska besöka.

Vi har bokat ett gemensamt boende som man som deltagare kan boka in sig på. Trollsländeföreningen kommer att delvis subventionera boendekostnaderna för lägrets deltagare, i första hand för medlemmar. Vid detta boende kan man även tälta eller ställa husvagn eller -bil. För att garantera boendeplats skicka anmälan snarast till per.karlsson.linderum@gmail.com. I närområdet finns flera andra boendealternativ men vi strävar efter att alla ska bo på samma plats. Har du frågor kring boende kontakta oss.

Foto: Per Karlsson Linderum / Trollsländeföreningen.

Vi samlas varje morgon och delar in oss i grupper och spenderar dagarna så mycket ute som möjligt, och försöker se så många arter som möjligt i olika typer av miljöer. Vi kommer att vara mestadels i en del av Närke som än så länge ganska dåligt undersökt vad gäller trollsländor, så förutom att vi träffas och får nya vänner, lär vi oss inte bara om hur man känner igen och hittar olika trollsländor, utan vi bidrar också direkt till att mer kunskap om den regionala trollsländefaunan kommer fram. På kvällarna minglar vi, tittar på bilder, grillar, badar, med mera.

Tisaren. Foto: Per Karlsson Linderum / Trollsländeföreningen.

Preliminärt program
Vid bra väder alla fyra dagarna, vilket vi ju får hoppas på, ungefär här:
– Torsdag: Drop-in och skådning i närområdet vid bl.a. den fantastiska lokalen Rockebro. Kvällsföreläsning om Atlasprojektet och Närke.

– Fredag: Kvismaren och några speciella lokaler söder därom eller i området sydväst om vår gemensamma bas i Tivedens utkanter, beroende på väder och vilka trollsländor man helst vill se.

– Lördag: Artrally i utdelade Atlasrutor. Bildquiz.

– Söndag: lite av varje på vägen hem, kanske med någon lokal att inventera för alla attt stanna vid på vägen hem, beroende på vart man ska hän.

Vi kan också ägna oss åt 1) Håvning efter larver 2) Insamling och bestämning av larvhudar. Det finns håvar, baljor, böcker och stereoluppar att låna på plats.

Arter vi hoppas få se under lägret är bl.a. kraftig smaragdflickslända, månflickslända, myrflickslända, vassmosaikslända, tidig mosaikslända, sandflodtrollslända, stenflodtrollslända, kungstrollslända, mindre glanstrollslända, mindre sjötrollslända, citronfläckad trollslända, pudrad kärrtrollslända och bred kärrtrollslända. Med lite tur kanske fjällmosaikslända, grön mosaikslända och tvåfläckad trollslända. Kanske kanske kan vi hitta Närkes första dvärgflickslända eller spetsfläckade trollslända?

Gungflymosaikslända. Foto: Per Karlsson Linderum / Trollsländeföreningen.