Kalender

jan
25
tis
Hur man fotograferar trollsländor: 4 @ Digital träff
jan 25 kl. 20:00 – 21:00

En digital fotokurs/bollplank för den som är intresserad av att utveckla sitt foto på våra trollsländor. Inte att förväxla med foton för artning av specifik trollslända. Samtalspartners och arrangörer är Per Wetterstrand, Håkan Jernehov och Christer Bergendorff. Fyra träffar via Facebook på ca en timme. Max tio deltagare. Anmälan till Per Wetterstrand.

• Träff 1 4 jan kl. 20-21: Hur kommer man tillräckligt nära trollsländor utan att störa dem? Vi diskuterar fotografens etiska beteende. Vilka är tacksamma miljöer? Lämpliga kläder, Beteendeobservationer ex kläckning, revirhävdande och fortplantning. Fältutrustning, hur mycket orkar man bära? Teleobjektiv, makroobjektiv, stativ. Vi visar exempel på lyckade bilder och hur de är tagna.

• Träff 2 11 jan kl. 20-21: Hur jobbar man med olika ljusförhållanden? Vi diskuterar: Rörelseoskärpa, bakgrundsval, solvinkel, motljus, medljus, släpljus, blixtljus. Vi visar bilder på lyckade och mindre lyckade bilder tagna i fält.

• Träff 3 18 jan kl. 20-21: Hur jobbar man med slutartid, ISO och bländare för önskat resultat? Skärpedjup, bokeh. Brännvidd och avstånd till bakgrunden. Vi diskuterar och jämför olika bilder.

• Träff 4 25 jan kl. 20-21: Bildbehandling och hur man når ut med sina bilder. Vi diskuterar bildbehandling. Vad man kan göra i sociala forum, utställningar och tävlingar. Vi visar exempel på enkla justeringar i något bildbehandlingsprogram.

feb
16
ons
Säsongsupptakt 1: expanderande arter i Europa @ Digital träff
feb 16 kl. 18:30 – 20:00

Inför säsongen bjuder vi in till digitala träffar, denna gång med diskussion och föreläsning (av Magnus Billqvist) om de mest expanderande arterna i Europa: vilka är de? Kan de tänkas nå hit? Varför expanderar en del arter så kraftigt? Mer information kommer men du kan redan nu anmäla dig till Magnus.

Trithemis kirbyi, hane, Marocko 2015. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

mar
8
tis
Ekologi och evolution hos trollsländor @ Evolutionsbiologiskt centrum
mar 8 kl. 19:15

Entomologiska föreningen i Uppland håller årsmöte, efter förhandlingarna följer efterföljande föredrag och fika. Föredrag: Frank Johansson Ekologi och evolution hos trollsländor.

Plats och tid: Evolutionsbiologiskt centrum, Norbyvägen, Uppsala kl. 19.15.

mar
16
ons
Säsongsupptakt 2: trädgårdsdammar @ Digital träff
mar 16 kl. 18:30 – 20:00

Inför säsongen bjuder vi in till digitala träffar, denna gång pratar vi och tittar på trädgårdsdammar för trollsländor: tips, råd, erfarenheter, växtval osv. Mer information kommer men du kan redan nu anmäla dig till Magnus.

Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

mar
24
tor
Föredrag Sveriges trollsländor @ Läredaskolan, Hässleholm
mar 24 kl. 19:00

Magnus Billqvist håller denna kväll föredrag om trollsländor i Hässleholm. Mer info kommer.

apr
5
tis
Kurs: Trollsländan – bevingad, elegant och spännande, del 1 @ Träff via Zoom
apr 5 kl. 18:00 – 19:30

Folkuniversitetet bjuder in till en trestegskurs om trollsländor. Medlemmar i Trollsländeföreningen leder kursen men det är ett externt arrangemang.

På kursen får du en introduktion till trollsländorna – när och var du kan se dem, hur länge de lever och hur de livnär sig mm. Två teoripass på distans avslutas med en trollsländeexkursion i Stockholmstrakten med Jonas Myrenås.

Vad är en trollslända och hur uppträder den? Ibland låter den sig snällt beskådas när den slår sig ner på ens arm, andra gånger ilar den blixtsnabbt genom luften. Trollsländan har i alla tider fascinerat. Under senare år har intresset för trollsländan ökat och det är många som efterfrågar mer kunskap. Under två teoripass (distans via Zoom) tar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen, oss med in i trollsländans värld.

Bland annat berörs: ålder och livscykel, parning och äggläggning, från larv till slända, naturliga fiender, arter och hur man kan dela in dem, var hittar jag trollsländorna, hur tittar man, rent praktiskt, på trollsländor.

Exkursionen: Ute i fält letar vi och tittar på trollsländor tillsammans med Jonas Myrenås. Trollsländorna är starkt väderberoende, därför lägger vi redan nu in ett ett alternativt datum ifall vädret inte är med oss den 4/6. Regnar det är det ingen idé att gå ut alls. Blåser det, men är soligt, kan man oftast hitta sländorna ändå.

Kursdatum och kursform
Teoripass 5/4 och 26/4, on-line i realtid, via Zoom. Du får en länk senast dagen före startdatum.
Fältpass: lö 4/6. Alternativt datum (vid dåligt väder den 4/6): sö 12/6. Tid: 10.00-13.00. Plats anges i kallelsen: i Stockholmstrakten dit man kan ta sig med kollektivtrafik.

Pris: 600 kr för hela kursen (tre delar)
Har du frågor? Kontakta Kundtjänst i Stockholm.
Boka kursen här