Kalender

apr
7
sön
Vårmöte med årsmöte @ Online
apr 7 kl. 10:00

VÅRMÖTE
Välkommen på Trollsländeföreningens Vårmöte! Liksom föregående år kombinerar vi föreläsningar och liknande med formella förhandlingar. Anmälan krävs och görs här. Länk skickas senare ut till de som anmält sig: var vänligen vaksam på att mejlet med länken kan hamna i din skräpkorg.

Program
10.00 Välkommen!
10.15 Göran Sahlén: Fler och fler arter och mer och mer individer – hög biodiversitet i framtidens sjöar?
10.45 Frågor och diskussion på föregående ämne
11.00 Bensträckare
11.15 Zandra Falk: Om Madagaskar – trollsländor och även flera intryck från världens fjärde största ö
11.45 Frågor och diskussion på föregående ämne
12.00 Magnus Billqvist: Tips på hur du planerar din trollsländeresa
12.30 Frågor och diskussion på föregående ämne
12.45 Lunchpaus
13.30 Årsmöte: alla är välkomna men enbart medlemmar har rösträtt.
Dagordning och handlingar läggs ut löpande längre ned på denna sida.
ca 14.50 Avrundning med möjlighet till frågor och diskussion.

Kejsartrollsländan Anax tumorifer, Madagaskar. Foto: Zandra Falck.


Årsmöteshandlingar
Bokslut 2023
– Föregående årsmötesprotokoll
– Revisionsberättelse 2023 (kommer)
– Valberedningens förslag
– Verksamhetsberättelse 2023
Verksamhetsplan 2024-2025
Föreningens stadgar

Dagordning årsmötet 2024
1. Öppnande
2. Val av mötesordförande och mötessekreterare
3. Val av justeringspersoner, tillika rösträknare
4. Fastställande av dagordning
5. Årsmötets behöriga utlysande
6. Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning
7. Revisionsberättelse
8. Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
9. Behandling av inkomna motioner och propositioner
10. Fastställande av verksamhetsplan
11. Fastställande av budget och medlemsavgift
12. Fastställande av styrelsens storlek (minst fem personer)
13. Val av ordförande
14. Val av övriga ledamöter
15. Val av revisor och revisorssuppleant
16. Val av valberedning och sammankallande i densamma
17. Val av ombud till SEFs stämma
18. Övriga frågor
19. Mötet avslutas

Hona av bred trollslända. Foto: Magnus Billqvist/Trollsländeföreningen.

maj
7
tis
Kurs: vilka arter flyger nu? Del 1. @ Online
maj 7 kl. 19:00

Välkommen på denna trestegskurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger då eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.

Kurserna sker kvällstid via Zoom. Bra att ha är boken Nordens trollsländor (2023) då sidhänvisningar till den ges löpande. Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen, för övriga kostar de 100 kr. Anmälan krävs, denna görs här.

På första träffen går vi genom vårens arter, det vill säga de tidigaste arterna som flyger under april och maj. Dessa utgörs bland annat av kärrtrollsländor, jungfrusländor och flera av de blå flicksländorna.

Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.

jun
9
sön
Tidiga trollsländor @ Samling på parkeringen vid Gråbo torg
jun 9 kl. 10:30
Tidiga trollsländor @ Samling på parkeringen vid Gråbo torg

Vi kollar in Frötjärnet i Gråbo, en liten sjö omgiven av mossmarker och lite skog.
Ta med kikare, stövlar och matsäck.
Samling på parkeringen vid Gråbo torg kl. 10.30

För mer information och frågor: Håkan Jernehov 0706-771490, Lena Jernehov 0705-607790

Aktiviteten är ett samarrangemang mellan Lerums Naturskyddsförenings och Trollsländeföreningen

 

jun
12
ons
Kurs: vilka arter flyger nu? Del 2. @ Online
jun 12 kl. 19:00

Vi går igenom sommarens arter, de som huvudsakligen börjar flyga i juni, som smaragdflicksländor, sjötrollsländor och skimmertrollsländor.

Välkommen på denna trestegskurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger då eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.

Kurserna sker kvällstid via Zoom. Bra att ha är boken Nordens trollsländor (2023) då sidhänvisningar till den ges löpande. Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen, för övriga kostar de 100 kr. Anmälan krävs, denna görs via ett senare upplagt formulär.

Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.

jun
25
tis
European Congress on Odonatology (ECOO) @ Casa de la Ciencia
jun 25 – jun 28 heldag

Kära odonatologer,
Iberian Group of Odonatology (Grupo Ibérico de Odonatología – GIO) är glada att meddela att den sjunde European Congress on Odonatology (ECOO 2024) kommer att hållas under den sista veckan i juni (25–28/6) i den historiska byggnaden Casa de la Ciencia i Sevilla. ECOO24 sker i samarbete med Doñana Biological Station / Spanish National Research Council (CSIC). Spara datumen i din kalender. I vanlig ordning erbjuds även en studieresa efteråt, under denna utforskar vi de bästa andalusiska floderna nära Ronda på jakt efter spännande, regionala trollsländor såväl som afrikanska nykomlingar.

Vi kommer snart att publicera mer information och innehåll på ECOO:s webbplats https://ecoo24.wordpress.com/. Så fort vi kan kommer också registreringsformuläret att läggas upp där.

Under ECOO24 kommer vi också att ge dig insikter i situationen för trollsländor i den berömda nationalparken Doñana och historien om den nyligen beskrivna flodtrollsländan Onychogomphus cazuma. Utöver de vanliga sessionerna kommer programmet även att innehålla två specialsessioner:
• Klimatförändringarnas inverkan på trollsländor och bevarandeåtgärder
• Ekologi och anpassning av trollsländor kring Medelhavet

Vi tar gärna emot dina kommentarer och är tacksamma för stöd från odontologiska organisationer för att förbättra kongressen och hjälp med finansieringen av anslag.

Hälsningar på uppdrag av Organisationskommittén för European Congress on Odonatology 2024

jul
4
tor
Sommarläger 2024 i Småland @ Marsbäcken Vandrarhem
jul 4 – jul 7 heldag

Årets sommarläger arrangeras i trakterna runt Västervik. Lägret börjar torsdagen den 4:e juli och avslutas söndagen den 7:e juli. Vi kommer att bo och utgå från vandrarhemmet Marsbäcken som ligger sex kilometer norr om Västervik, omgivet av ekbevuxna kullar och vid Gamlebyviken som är en del av Östersjön. Information om boendet hittar du här. Google-koordinater till boendet hittar du här. Vi har bokat hela vandrarhemmet och har det för oss själva alla dagar. På vandrarhemmet är det självhushåll som gäller för frukost, lunch och kvällsmat. Vi kommer att ha tillgång till ett mindre kök och ett restaurangkök. Vi har även tillgång till grillplatser med ved utomhus.

Dagarna kommer vi att tillbringa så mycket som möjligt ute i fält om väderleken tillåter det. På kvällarna blir det föreläsningar och trevligt umgänge i allmänhet.

Vi samlas på boendet på torsdagen från klockan 10 och framåt för att vara redo att ge oss ut i fält ca kl.12. Alla andra dagar startar lägret klockan 10. På söndagen planeras en exkursion och vi avslutar i god tid för de som har lite längre att resa hem.

Arbetet med att fastställa vilka lokaler vi ska besöka pågår och kommer att presenteras när de är klara. Beroende på antalet deltagare kommer vi att dela in oss i olika grupper och besöka lokalerna växelvis.

Alla som vill är välkomna att delta, oavsett tidigare kunskapsnivå. Det finns heller inget krav på att vara medlem i Trollsländeföreningen för att delta på sommarlägret, men för de som önskar boka boende på vandrarhemmet krävs medlemskap i föreningen.
Kostnaden för boendet är sponsrat av föreningen och för våra medlemmar är kostnaden 300 kronor/dygn, dvs 900 kronor för alla tre dagarna. Alla boende på vandrarhemmet ska ha med sig egna lakan och handdukar.
Det finns även möjlighet att bo i tält/husvagn/husbil (dock utan el, men ni har tillgång till kök, toaletter & dusch på vandrarhemmet).
På söndagen städar vi våra rum, och hjälps åt med kök, duschar, WC och utomhusmiljön.

Du anmäler dig till: ingela.gustafsson@gmail.com

Om du vill anmäla dig och boka boende så anger du vilka dagar du önskar boende. Berätta gärna om du vet vem du vill dela ditt dubbelrum med. Skulle vi bli över 30 deltagare kommer det bli aktuellt med att vara fler än två personer i några av rummen, kostnaden för boendet kommer då att bli något lägre än 300 kronor/person/dygn. Ange i anmälan om du kan tänka dig bo i ett rum med tre personer.
Av ekonomiska skäl kommer vi att prioritera deltagare som bokar alla tre dygnen.
Sista anmälningsdag och betalning för boende är 2024-06-13.
För att säkra en plats på boendet är du välkommen att anmäla dig redan nu.

Om du vill anmäla dig till enskilda dagar utan att boka boende så anger du vilka dagar du vill vara med i fält. Anmälan till deltagande över dagen kan ske dagen innan, men vi uppskattar om du kan anmäla dig tidigare då det underlättar vår planering av grupper.

Anmäl gärna om du vill hålla något föredrag, antingen om trollsländor eller något annat naturintresse som ligger dig varmt om hjärtat.

Det går att åka buss från Västervik Resecentrum till hållplats Gertrudsvik eller Kapellet där vi kan ordna hämtning. I skrivande stund finns det inga klara tidtabeller för juli. Ange i din anmälan om du önskar hämtning.

Årets värdar för Trollsländeföreningens sommarläger är Helena Lager och Ingela Gustafsson och vi hälsar er varmt välkomna till Småland!

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Helena 0709-41 55 02 eller Ingela 0709-32 88 42