Kalender

jul
30
fre
Håva sländor i Fulltofta (Skåne) @ Sjömossen, Fulltofta
jul 30 kl. 11:00 – 13:00

Följ med ut i Fulltofta strövområde och lär er skilja på våra små flygande drakar! I Sverige finns det totalt 65 arter av trollsländor, i Skåne kan vi hitta ca 55 av dessa arter. Trollsländorna har stora ögon, fyra vingar och knappt synliga antenner. Detta skiljer dem från övriga sländor.Lär dig att känna igen olika arter, var du kan hitta dem, hur du ska hålla i en slända utan att skada den, vilka hot som finns och vad vi kan göra för att skydda våra flygande juveler.

Vid dåligt väder kan datumen ändras då det optimala trollsländevädret är soligt, varmt och vindstilla.

Var:
 Sjömossen, Fulltofta strövområde

Datum och tid: BOKA PLATS KL 11-12.30.

Passar för: Vuxna och barn i vuxens sällskap

Kostnad: Gratis

Värd: Stiftelsen Skånska Landskap, Emma Björk tel. 0733-587 157, emma.bjork@skanskalandskap.se samt Magnus Billqvist Trollsländeföreningen.

Övrigt: Ta gärna med era egna håvar om ni har.

Starrmosaikslända. Foto: Hans Ivarsson.

aug
19
tor
Sommarläger i Uppland @ Gammel-Gränome Vandrarhem och Hembygdsgård
aug 19 – aug 22 heldag
Häng med en dag, två dagar eller hela helgen!
Trollsländeföreningen arrangerar en långhelg i Uppland och alla som vill är välkomna att delta, oavsett tidigare kunskapsnivå. Från torsdag den 19:e till söndag den 22:e augusti blir det gemensamma exkursioner i fält där vi lär oss av varandra om de lokala trollsländorna vi hittar. På kvällarna blir det föredrag och framför allt trevligt umgänge med likasinnade.
Precis som vid tidigare tillfällen så är det helt gratis att delta under dagarna. Vi kommer utgå ifrån Gammel-Gränome Vandrarhem & bed & Breakfast strax söder om Alunda, 26 minuter nordost om Uppsala. Vi samlas här varje morgon och delar in oss i mindre grupper, går igenom dagens utflyktsplaner. Vi spenderar dagarna så mycket som möjligt utomhus och i fält. Vi försöker se så många arter som möjligt och besöka olika miljöer. Kanske hittar vi något nytt för Uppland tillsammans? Samåkning uppmuntras normalt men kan vara problematiskt pga Covid så ordna gärna egna bilar.
Vandrarhemmet har vi bokat och har helt för oss själva. Det finns en stor sal där vi utan att trängas kan umgås och lyssna på föredrag (vi tar gärna emot förslag på föredrag). Det finns ett antal rum som går att boka för det facila priset av 100:- per sängplats och natt. Det går också bra att tälta eller ställa upp husbilar på området för 50:- per person och natt. Halva priset för ungdomar under 25. Det finns ett rum med 3 sängplatser, två rum med 4 sängplatser och ett rum med 6 sängplatser.
Priset är som ni förstår subventionerat av Trollsländeföreningen men också möjligt tack vare bidrag från Stockholms Entomologiska Förening.

Angående Covid-19:
Vi tar givetvis alla lämpliga försiktighetsåtgärder men tror ändå på att vi i augusti kommer kunna genomföra detta arrangemang. Vi följer såklart de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar vid tillfället.

Foto: Hans Ivarsson

sep
7
tis
Föreläsning Närkes trollsländor @ Kumla bibliotek
sep 7 kl. 18:30

Trollsländorna tillhör insektsvärldens häftigaste och vackraste insekter. Färgglada rovdjur som seglar fram i sommarvärmen, med en spännande livscykel. De är dessutom utmärkta indikatorer på hur miljön mår. Trots det har vår kunskap om trollsländorna i Sverige varit bristfällig. Därför genomförde Närkes Insektsförening en atlasinventering av Närkes trollsländor 2016-2020. Resultatet finner du i boken – Närkes trollsländor. Under hösten 2021 håller vi en föreläsningsserie runt om i region kring resultatet av projektet och områdets spännande arter – kom du också och njut av fina foton från trollsländornas värld!

Samarrangemang med Närkes Insektsförening.

jun
25
sön
ICO2021 Paphos, Cypern @ Paphos, Cypern
jun 25 – jun 30 heldag

År 2021 är det dags för Worldwide Dragonfly Association (WDO) att förlägga sin återkommande konferens på Cypern. Tre olika resor följer därpå för den som vill förlänga vistelsen. Följ länken för mer information.

Den internationella kongressen 2021 planerades att hållas i juni 2021, men till följd av osäkerheten kring Covid-19-pandemin har organisationskommittén beslutat att flytta det planerade datumet för kongressen framåt till 2023.Se webbplatsen som uppdateras regelbundet när situationen utvecklas.

Epallage fatime, en stor och kraftig flickslända, är en av arterna som förekommer på Cypern. Foto: Magnus Billqvist, Turkiet.