Kalender

jun
17
lör
Trollsländeexkursion @ Siggefora
jun 17 kl. 11:00 – 15:00

Upplandsentomologerna arrangerar trollsländeexkursion till Siggeforasjön med närliggande Ramsmosjöarna. Exkursionsledare Jonas Myrenås (från Trollsländeföreningen) och Claus Rueffler.

Mer info: www.insekteriuppland.se/

jun
25
sön
ICO2023 Paphos, Cypern @ Paphos, Cypern
jun 25 – jun 30 heldag

År 2021 är det dags för Worldwide Dragonfly Association (WDO) att förlägga sin återkommande konferens på Cypern. Tre olika resor följer därpå för den som vill förlänga vistelsen. Följ länken för mer information.

Den internationella kongressen 2021 planerades att hållas i juni 2021, men till följd av osäkerheten kring Covid-19-pandemin har organisationskommittén beslutat att flytta det planerade datumet för kongressen framåt till 2023.Se webbplatsen som uppdateras regelbundet när situationen utvecklas.

Epallage fatime, en stor och kraftig flickslända, är en av arterna som förekommer på Cypern. Foto: Magnus Billqvist, Turkiet.

jun
29
tor
Sommarläger 2023 @ Udden i Tollered vid sjön Torskabotten
jun 29 – jul 2 heldag

Välkommen till Trollsländeföreningens sommarläger 2023…
som kommer att hållas i Västra Götaland, Lerums och Alingsås kommuner 29 juni t.o.m. 2 juli. Vi bor på den naturskönt belägna konferensgården Udden i Tollered vid sjön Torskabotten där vi på torsdag checkar in 10.00- 12.00. Här är länk till platsen.

29, 30, 1, 2 åker vi ut till närliggande trollsländerika habitat. Om vi blir många deltagare delar vi upp oss i flera grupper. Sista dagen på lägret avlutas ca kl. 13.00.

Sex besöksplatser är inplanerade just nu varav en med möjlig spetsfläckad trollslända. Vi är flera som skulle vilja se en snygg hona, (samma trollslända som är på omslaget av ”Nordens trollsländor”). Övriga platser försöker vi välja så vi får en så artrik blandning som möjligt med förhoppning om nya kryss för deltagarna.

Vi samåker till de olika besöksplatserna. Det är relativt kort mellan besöksmålen. Lätt terräng på de flesta ställen. Max två kilometer att gå fram och tillbaka på det längsta.

Alltså, tre nätter för 900:-/person oavsett ålder. Ni står själva för frukost, lunch och middag. Kyl och restaurangkök finns för egen matlagning och förvaring. På lördagen finns grillar tända och ni lägger på vad ni har med. Om det är någon som har ett litet föredrag eller trevliga bilder så ta med dem.

Vill man hyra sängkläder och handduk så går det bra att göra det på plats för 150: –
De flesta rummen är för två. Vi städar våra rum innan vi lämnar dem.

Tyvärr är husbil och tält svårlöst i år men Trollsländeföreningen subventionerar kraftigt så vi tycker 300:-/natt/pers är mer än bra! För att ta del av subventioner måste man vara medlem i Trollsländeföreningen. Gå med snarast om du inte redan är det!

Vill du deltaga i sommarlägret men bara en dag eller två så går det bra.

För alla deltagare behövs Google Maps i telefonen då vi delar ut besöksplats på morgonen innan utfärd.

Arrangörer är:
Lena Jernehov 0705–607790
Håkan Jernehov 0706–771490
Thomas Ögren 0733–456663
Christina Sandblom 0705–700750

Anmäl dig så tidigt du kan om du vill sova över så vi har möjlighet att förbereda oss. Det finns en begränsning på antalet övernattningsplatser.

Anmälan till: hakanjernehov@gmail.com. Där får du vidare instruktioner om referensnummer samt betalform.

Sista anmälningsdag: 20 juni.

Glöm inte stövlar, lupp, kikare och håv…medlem i Trollsländeföreningen så klart!

jul
9
sön
Trollsländeexkursion till Övraryd och Vyssle myr @ Övraryd och Vyssle myr
jul 9 kl. 10:00

Vi samlas i fyrvägskorset i Övraryd  kl. 10:00 och tittar på trollsländor i slåtterängar och längs ån. Vi besöker även Vyssle myr och studerar trollsländor vid en liten mossgyl. Exkursionsledare är Magnus Billqvist som även är SNF:s verksamhetskoordinator. Ett samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Göinge. Medtag fika och gärna stövlar.
Kontakt: Ingvar Nilsson 070-250 27 54.

Höljan på Vyssle myr.

aug
6
sön
Trollsländor kring Angsholm, Skåne @ Angsholm
aug 6 kl. 10:00

Vi tittar på trollsländor med Magnus Billqvist kring Angsholmasjön och grustäkten intill. Området ligger norr om Tyringe, längs väg 1878. Ta med matsäck. Håv och kikare finns troligen att låna. Ett samarrangemang med Göingebygdens Biologiska Förening.

Mindre kustflickslända i grustaget vid Angsholm. Foto: Magnus Billqvist.