Ananasväktarna

Hane av Leptagrion perlongum.

Under den del av året då få eller inga trollsländor flyger i Norden presenterar vi istället arter från andra delar av världen.

Flicksländesläktet Leptagrion består av 18 kända arter men fler finns troligtvis att upptäcka. De finns alla enbart i Sydamerika och har mycket långa bakkroppar. Ett engelskt namn för släktet är ”Bromeliad guards”, alltså ungefärligen ananasväktare. Skälet till detta är att de flesta av arterna har en fascinerande livscykel som är knuten till ananasväxter.

Ananas är förstås en välkänd frukt men det finns över 1 500 växter i familjen Bromeliaceae. Samtliga utom en finns i subtropiska områden i Amerika och endast den vi känner som ananas odlas i kommersiellt syfte (även om flera används som prydnadsväxter). Bland ananasväxterna finns flera som lagrar vatten (se bilder) och det är i dessa som flicksländorna i släktet Leptagrion lägger ägg. Hanar håller därför revir kring strutarna och spanar efter besökande honor.

En ganska stor andel av ananasväxterna är epifyter och växer på och uppe i träd, en del riktigt högt. Detta gör att det kan vara svårt att komma åt och ett av skälen till att det kan finnas fler, ännu oupptäckta flicksländearter i släktet att hitta. Se galleriet nedan för bilder på tre av arterna samt deras miljö: Leptagrion elongatum Selys 1876, Leptagrion macrurum (Burmeister 1839) och Leptagrion perlongum Calvert 1909 (samtliga bilder är tagna i Brasilien av Magnus Billqvist). Du hittar samtliga månadspresentationer här.