Flatwings

Flatwings är små till stora flicksländor i den ganska stora familjen Megapodagrionidae med flera hundra arter i tropikerna, men många fler finns säkerligen att upptäcka. De kallas för ”Flatwings” för att de håller ut vingarna i vila, till skillnad från de flesta andra flicksländor som håller vingarna längs med bakkroppen.

”Spray-zone Flatwing” Heteragrion triangulare, längs en strömmande flod i Brasilien.

Flatwings består av flera olika släkten och har för många ett särskilt skimmer omkring sig. Detta beror på flera faktorer, varav en är att de inte sällan kan vara svåra att hitta. Många lever i svårtillgängliga miljöer, som i branta, fuktiga regnskogar på enbart en viss höjdmeter. Några lägger ägg enbart i blöta trädhålor. En annan faktor är att de anses vara de kanske allra äldsta trollsländorna, exempelvis har Flatwings hittats i bärnsten. En tredje faktor är att flera är mycket stora och vackra med lysande färger, medan andra är riktigt små och diskreta.

Vi presenterar här fem släkten av Flatwings, se bilder på alla i galleriet nedan.

”Spray-zone Flatwing” Heteragrion triangulare är en art som skiljer sig från de flesta andra genom att hålla revir ute i strömmande vattendrag. Ett 50-tal arter i detta storvuxna, sydamerikanska släkte är kända men många fler finns med säkerhet att upptäcka. Tittar du i vårt galleri hittar du också fler med lysande färger som ”Orange-striped Flatwing” H. aurantiacum, ”Dot-backed Flatwing” H. ovatum samt ”Orange-and-black Flatwing” H. rogertaylori. Den senare är en av fyra arter i släktet som alla fått namn efter medlemmarna i Queen(!). Sålunda finns också H. freddiemercuryi, H. brianmayi och H. johndeaconi.

Ett annat släkte med stora Flatwings är Podopteryx, med några arter i Australien och på Nya Guinea. Trädhålsspecialisten ”Treehole Flatwing” Podopteryx selysi är en av dessa (se bild i galleriet). Enbart dess bakkropp är strax över fyra cm lång, alltså längre än totallängden på flera europeiska arter för att ge en bild av hur stor den är.

I galleriet hittar du också ”Tiny Flatwing” Archiargiolestes pusillissimus, som är en av de allra minsta och diskreta arterna. Släktet består av blott tre arter som alla finns i sydvästra Australien. De flesta Flatwings påträffas längs med rinnande vatten, ofta små rännilar i tropisk skog. Släktet Archiargiolestes tillhör de ganska få som istället påträffas enbart vid stillastående vatten. En annan art i sydvästra Australien är ”Stream Flatwing” Miniargiolestes minimus som är den enda i sitt släkte. Den sitter öppet på utsiktsposter i och längs bäckar och är därför enkel att hitta.

Värre är det då med arterna i släktet Podolestes, som finns med minst åtta arter i Sydostasiens regnskogar. De är inte sällan bjärt färgade, som ”Blue-spotted Flatwing” P. orientalis, men de lever inne i svårtillgänglig skog som är blöt och mörk och för att hitta den krävs god lokalkännedom eller en gnutta tur.

Samtliga foton av Magnus Billqvist, tagna i Australien, Brasilien och Singapore.