Aeshna affinis (Vander Linden, 1820) D: Südliche Mosaikjungfer Dk: Sydlig Mosaikguldsmed FIN: Hohtoukonkorento GB: Blue-eyed Hawker N: –

Klarblå mosaikslända återfinns särskilt i mycket grunda, stillastående, vegetationsrika vatten som kan torka ut helt under sommaren. Det kan röra sig om tillfälliga vatten eller fördjupningar av olika slag i våtmarker som översvämmas på våren.
Första fynden i Sverige av klarblå mosaikslända gjordes på tre platser i Skåne under 2010 och under 2011 sågs den även på Öland samt åter i Skåne. Under 2010 skedde även parning och äggläggning men dessvärre gjordes inga återfynd.
Klarblå mosaikslända är en rörlig art som kan variera stort i antal mellan åren och kan nog påträffas var som helst, liksom andra mosaiksländor. De skånska fynden är gjorda vid grunda våtmarker i inlandet, i ansamlingar av höstmosaiksländor i direkt anslutning till kusten, längs skogsbryn i inlandet och i en kustnära våtmark. Fynden på Öland 2011 är gjorda i Helgolandsfällan på Ottenby.
Under 2011 gjordes fyra fynd på Öland. Tre fynd har gjorts i Danmark (två 2006, ett 2021) och ett i Finland (2008). 2018 var ett ovanligt bra år för arten på de Brittiska öarna och en hanne nådde ända till Island. Samtliga nordiska fynd är gjorda inom perioden 8/7-10/9.
Inga fynd gjordes i Skandinavien 2012-2018. På Öland och på Gotland sågs i augusti 2019 flera individer och parning samt äggläggning observerades på Öland. I Skåne noterades ensamma hannar på två platser och även osäkra observationer gjordes. Under 2020 återkom arten på Öland och sågs på tre platser i Skåne. I skrivande stund (aug 2021) har en fräsch hane setts på norra Öland, två hannar på södra Öland en yngre hane på södra Gotland och på tre platser i Skåne.

Länkar
– Samtliga observationer på Artportalen av arten.
– Till
flick- och jungfrusländorna.
– Till
de egentliga trollsländorna.
– Till
bubblarna.
Klicka på en bild nedan så kan du bläddra mellan samtliga och se dem i större format.
Hanne, Öland 2019. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen. Hona, Serbien, 2012. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen. Svarta hål, Sk, 2010. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen. Svarta hål, Sk, 2010. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.