Larssons våtmark och dammar, Halland

P = parkering, G = gömsle.

Larssons våtmark är anlagd som fågelvåtmark och är stor och grund med flera häckningsöar. Det är en bra trollsländelokal, men själva våtmarken är svårskådad vad gäller trollsländor eftersom man inte får beträda området under häckningstid. Man kan spana från det gömsle som finns på utkikskullen men det är ganska långa avstånd. Bättre då att fokusera på de tre dammar som ligger vid parkeringen. De är också goda trollsländelokaler och här finns till exempel kommunens förmodligen största bestånd av mindre rödögonflickslända. Den arten är en naturlig nykomling i den svenska trollsländefaunan och upptäcktes i Lund, Skåne 2004 och har sedan spridit sig norrut. Den första i Halland upptäcktes 2019, i buffringsdammarna i Getinge, bortsett från ett vinddrivet exemplar på Nidingen 2007.

I dammarna vid Larssons våtmark upptäcktes den 2020 och då fanns där redan massor av individer. De är ganska lättsedda eftersom de sitter på de algmattor som flyter på ytan eller på de undervattensväxter av arten hornsärv som når ända upp till ytan. Det finns ytterligare en art av rödögonflickslända i Sverige, nämligen större rödögonflickslända och denna art finns också på lokalen. De kan vara svåra att skilja åt, enklast är att titta på den blåa markeringen på bakkroppen. Hos den större rödögonflicksländan är den tvärt avhuggen mot det svarta, medan på den mindre rödögonflickslända så går det blåa fram i en liten kil på undersidan. Det syns ganska tydligt om man ser den från sidan.

Till vänster större rödögonflickslända med en tvärt avhuggen blå markering på bakkroppen. Till höger mindre rödögonflickslända där den blå markeringen har en kil framåt på undersidan.

I övrigt på lokalen så finns där till exempel mindre kustflickslända. Övriga arter inkluderar bland annat blå kejsartrollslända, tidig mosaikslända, blågrön mosaikslända, metalltrollslända och guldtrollslända bland de egentliga trollsländorna (flyger oftast ute över vattnet), och ljus lyrflickslända, sjöflickslända och större kustflickslända bland flicksländorna (hittas ofta enkelt i strandvegetationen runt dammarna). I gräsområden mellan dammarna och våtmarken flyger också flera arter flicksländor och ängstrollsländor. Totalt 23 arter har noterats. Den östra dammen har 2023 stängslats in och betas.

Hitta dit
Vägbeskrivning: från väg 15, strax söder om Trönninge, sväng västerut mot havet (skyltat mot Laxvik/Påarp), och följ vägen en dryg km tills du kommer till infarten till parkeringen till höger.
Kollektivtrafik: busslinje 314 stannar 150 m från lokalen (hållplats ”Hillasgård”).

/John Strand

Tillbaka till lokaltipsen

Två av dammarna på ömse sidor om stigen upp till gömslet vid Larssons våtmark. Den tredje dammen ligger på andra sidan parkeringen.