Lokaltips: Björkadammen

Björkadammen utgör ett typexempel på hur en nyanlagd eller restaurerad våtmark kan ge många trollsländor livsutrymme i områden fattiga på vatten och hur successionen efterhand förändrar artsammansättningen. Trollsländefaunan just här förefaller vara närmast unik i sin sammansättning.

Delar av våtmarken innan vegetationen sköt i höjden.

Även om vår trollsländefauna fortfarande är långt från välutforskad är det inte så ofta det hittas nya, närmast fantastiska trollsländelokaler i övrigt välbesökta och tätortsnära områden. Så skedde sommaren 2015 när besök här renderade många spännande arter på en plats där det tidigare aldrig rapporterats trollsländor. Björkadammen (som den kallas av de lokala fågelskådarna i Malmö) var då en ganska ny, avlång damm, som verkade vara som gjord för trollsländor och besökare som vill titta på dem. Med hjälp av spänger, broar och stenar ut i vattnet kunde man komma nära trollsländorna utan stövlar.

Sedan dess har det vuxit upp mycket vegetation både i och längs dammarna vilket gör det svårare att överblicka vattenytorna. Fortfarande verkar de spännande arterna finnas kvar och en del röjningar och nämnda broar och dylikt gör att besök ändå kan vara mycket givande. Särskilt kombinationen av arter är närmast unik i landet.

Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii är en art på frammarsch som setts vid Björkadammen men dess förekomst är liksom i övriga landet mest av tillfällig karaktär. Våtmarkens läge och utseende gör dock att arten mycket väl kan dyka upp här igen. Mindre kustflickslända Ischnura pumilio är inte helt ovanlig i Malmötrakten, och det finns flera platser den är ganska enkel att hitta, som här i början av dammens existens. Arten finns möjligen kvar men är nu på grund av högre och tätare vegetation mer svårsedd.

Vandrande ängstrollslända vid Björkadammen.

Blå kejsartrollslända Anax imperator är inte längre en ovanlig art i Sverige och ses nu för tiden i närmast varenda lämplig och ibland även i till synes mindre lämpliga vatten. Här är den allmän, och kan ses sida vid sida med dess nära släkting som också är ny för landet: mindre kejsartrollslända Anax parthenope. En annan riktigt stor trollslända som inte sällan ses i akrobatiska luftstrider med de två föregående arterna är kilfläcksländan Aeshna isoceles.

Mindre sjötrollslända Orthetrum coerulescens är en art som är mycket sällsynt i södra Skåne. Den finns i Limhamns kalkbrott och har setts på en eller möjligen ytterligare någon annan plats i trakten, annars finns de närmaste förekomsterna i skogsbygden i norra Skåne. Vid Björkadammen är den mycket enkel att se: hanarna håller revir från spänger och stenar. Passa på att göra pedagogiska jämförelser med den betydligt vanligare större sjötrollsländan Orthetrum cancellatum. Dessa jämförelser görs svårligen i övrigt, då de sällan påträffas sida vid sida i skogsbygden.

Mindre sjötrollslända är lättsedd då de sitter på spängerna över dammen.

Mindre rödögonflickslända Erythromma viridulum är en annan art som på kort tid erövrat hela Skåne och som nu lokalt kan vara mycket allmän. Inget konstigt att hitta den vid Björkadammen med andra ord, men då det är en art många från andra landsändar gärna vill se under besök i Skåne nämner vi även den här.

Kombinationen av dessa sällsynta och svårfunna arter på en och samma plats som dessutom är lättillgänglig är nog unik. Bra jobbat Malmö stad som fått till en sådan fin våtmark! Nu hoppas vi bara att våtmarken inte tillåts helt växa igen. Åtminstone verkar ytorna kring spängerna hållas hyfsat öppna och den tidigare svårgenomträngliga bården av havtorn är mestadels borta.

Än så länge har 24 arter rapporterats från Björkadammen vilket är ganska mycket med tanke på läget. Några vanliga och på platsen talrika arter är större kustflickslända Ischnura elegans, sjöflickslända Enallagma cyathigerum, blodröd ängstrollslända Sympetrum sanguineum och tegelröd ängstrollslända Sympetrum vulgatum, men det finns säkert mer att upptäcka, inte minst tidigare och senare under säsongen.

Tegelröd ängstrollslända vid Björkadammen.

Hitta dit
Det är lättillgängligt, stadsbuss 6 stannar vid Strandhem intill, och det går bra att parkera på flera platser intill. Klicka här för karta över platsen.

– Tillbaka till sidan med lokaltips.

/Magnus Billqvist