Släktet Diplacodes

Under vintern blickar vi i vanlig ordning ut i världen och presenterar mer eller mindre exotiska arter.

Diplacodes trivialis, hane. Foto: Magnus Billqvist.

Diplacodes utgörs av ett släkte egentliga trollsländor som i storlek är ungefärligen som ”våra” ängstrollsländor. En art – Diplacodes lefebvrii – finns i Europa, som närmast i östra delarna av Spanien, men huvudsakligen är släktet spritt i Afrika, Asien och Australien. Enligt Wikipedia finns det elva arter i släktet medan World Odonata List listar tio.

Diplacodes trivialis, hona. Foto: Magnus Billqvist.

En del honor och unga hanar är utseendemässigt ganska lika motsvarande hos ängstrollsländorna och en del hanar har också liknande röda färger som en del ängstrollsländehanar uppvisar. Andra arter ser helt annorlunda ut, från sammetssvarta till lysande blå, och några har olika mörka band eller spetsar på vingarna. Flera har också vackra teckningar i form av kontrastrika mönster i olika färger.

De sitter ofta och gärna direkt på marken och kan – återigen – likt ängstrollsländor påträffas långt från våtmarker. Några av arterna är mycket vanliga och har du rest i trakter där dessa finns är det sannolikt att du stött på någon av dem, även om du inte varit ute i syfte att leta efter trollsländor. De kan sitta på stigar, intill hotellpooler, helt enkelt lite varstans.

Se i galleriet nedan för foton på några olika arter i släktet Diplacodes.