Zenithoptera lanei

Zenithoptera är ett släkte av egentliga trollsländor med fyra kända arter i Syd- och Mellanamerika. Alla är små, kanske i storlek som svart ängstrollslända (vår minsta). Det som främst utmärker dem är dock inte storleken utan färgsättningen och särskilt den blå eller lila färgen på vingarna som gnistrar och skimrar i solen. Den glänsande färgen kan tyckas vara dumdristig men den syns enbart i solsken. I skugga förefaller sländorna istället närmast helbruna och de är då synnerligen väl kamouflerade.

Ett annat utmärkande drag är deras nästan unika förmåga att vika vingarna bakåt, något endast ett annat släkte av egentliga trollsländor gör (Cordulephya, släktingar till vår guldtrollslända). I vila sitter de med vingarna hopfällda, även det något som är sällsynt bland egentliga trollsländor. Det gör att de fyra arterna i släktet påminner om fjärilar och även flykten är mer hoppig och ojämn än de flesta andra trollsländor.

Hannarna håller revir genom att sitta exponerat i toppen av strån och där krumbuktar han sig för att locka till sig honor och hålla bort andra hanar. Vingarna fälls ömsom ihop och ömsom ut, och de gör så på ett besynnerligt sätt. Vingparen fälls in och ut oavhängigt av varandra. När det nedre paret är infällt och det övre ute ser hanen ut som blomman på en iris. Av okända skäl är även honan närmast lika bjärt färgad som hanen och hon kan också sitta lika exponerat.

De fyra arterna i släktet är Zenithoptera americana, Z. anceps, Z. lanei och Z. viola. Z. americana beskrevs först av Carl von Linné 1758, vilket låter besynnerligt då han aldrig satte sin fot i den delen av världen. Rimligen har han hittat den i en samling någonstans. Alla bilder här är på Z. lanei och fotograferade av Magnus Billqvist i Brasilien 2020.

Läs mer:
Rhainer Guillermo-Ferreira, Pitágoras C. Bispo, Esther Appel, Alexander Kovalev, Stanislav N. Gorb. 2015. Mechanism of the wing colouration in the dragonfly Zenithoptera lanei (Odonata: Libellulidae) and its role in intraspecific communication. Journal of Insect Physiology Volume 81, October 2015, Pages 129-136.