Tropical Rockmaster

Nu är vi inne i november månad och det är milt för årstiden. Några arter trollsländor går fortsatt att se, främst artparen större– och tegelröd ängstrollslända samt blågrön– och höstmosaikslända. De blir snabbt färre och utöver vinterflicksländorna som övervintrar lär inga flygande trollsländor gå att se när månaden närmar sig sitt slut. Alla dessa arter har vi tidigare upprepade gånger presenterat som månadens trollsländor, så nu gör vi som vi brukar när höst- och vintermörkret sluter sig: vi tittar utomlands.

I huvudsakligen östra Australien hittar vi släktet Diphlebia, fem arter som kallas ”Rockmasters”. Namnet kommer av att de sitter på stenar i forsande vattendrag, gärna alldeles intill vattenfall. Hannarna är bjärt kontrastrikt färgade i gnistrande azurblått och svart och med mörka partier även på vingarna, likt våra jungfrusländor. Det blå lyser verkligen upp då det kan vara ganska dunkelt kring vattendragen i tropiska miljöer. Honorna är mer neutralt tecknade i olika bruna eller olivfärgade toner. Arterna flyger vid lite olika tider på året men några kan påträffas samtidigt, sida vid sida, och skiljs då åt på mängden blått eller svart samt hur mycket mörkt vingarna har.

Hannen på bilden är Diphlebia euphoeides, kallad Tropical rockmaster, en ganska vanlig art i östra Australien. Alla arterna är ganska stora flicksländor, större än många av våra egentliga trollsländor. Detta är inget ovanligt på södra halvklotet: de allra största trollsländorna i världen är ju trots allt flicksländor. Se nedan i galleriet för fler bilder och glöm inte att klicka på dem för att se dem i större format.