Visste ni att trollsländor ändrar färg med åldern?

När trollsländorna lämnar larvstadiet har särskilt flicksländorna oftast mycket dämpade färger, medan de egentliga trollsländorna ofta är klart gula. Under en tid ändrar de sedan gradvis färg, vanligen tar det några dagar eller någon vecka beroende på t ex väder och temperatur. Blåfärgade flicksländor är ofta blekt rosa-bruna när de lämnat vattnen. Andra kan genomgå en gradvis färgförändring när de blir äldre, som större kustflickslända, vars honor har flera olika färgformer. Några från violett till brunt, andra från laxrosa till blått.

De förändrar även färg när de är riktigt gamla. Det kan bero på slitage men en del gamla honor kan också utveckla en närmast hanlik färg. Exempelvis större- och blodröd ängstrollslända kan gå från gulbrun till rödbrun och större sjötrollslända från gulbrun till blåaktig eller grå. De kan alltså både blekna och får starkare färger. Riktigt gamla individer av nästan alla arter blir närmast helsvarta.

Ju längre vi kommer in på hösten, ju färre arter är det som fortfarande flyger. En art som är vanlig i hela landet och som flyger under sensommaren och hösten är svart ängstrollslända. Här visar vi några bilder som visar på den artens förvandling, från teneral och klargul till sliten och svart. Klicka på en bild för att komma in i galleriet och bläddra mellan bilderna.