Vandrande smaragdflickslända i Skåne!

Vandrande smaragdflickslända, Sk 19/8. Foto: Hans Drake (något redigerat för webben).

På lördagen 19/8 hittade Hans Drake en hane vandrande smaragdflickslända i nordvästra Skåne. Det är blott det tredje fyndet i landet, om man räknar alla individer som sågs på Ottenby fågelstation på Öland 2011 som ett fynd. Det första fyndet gjordes av Kjell Ander på Kullaberg i Skåne 1963.

Vandrande smaragdflickslända har utvidgat sitt utbredningsområde norrut de senaste decennierna. Den är observerad fyra gånger i Danmark men ännu inte i Finland eller Norge. Den skiljs från sin nära släkting mindre smaragdflickslända på bredare skulderlinjer, tvåfärgade vingmärken, avsaknad av blåpudring, annan svart och vit teckning på och kring analbihangen och de senares form.

Hans fann flicksländan ”i närheten av en liten ej temporär vattensamling i en svacka mellan två strandvallar ej så långt från havet”, vid Skäret i Skälderviken. Vi gratulerar Hans till ett riktigt roligt fynd! För mer och närmare fynddetaljer hänvisar vi till Artportalen, där Hans kommer att rapportera sitt fynd. Mer info om och fler bilder på arten hittar ni här.